In vogelvlucht

Jannes de Vries

(Meppel 1901 – Groningen 1986) Schilder, vormgever, tekenleraar.

Stamde uit een familie van Zuiderzeeschippers. Op dertienjarige leeftijd werkzaam op advocatenkantoor te Meppel en op vijftienjarige leeftijd betrokken bij de oprichting van de Meppeler vereniging ‘Kunst en Vriendschap’. In 1918 in Amsterdam opgeleid aan de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren studeerde De Vries vervolgens aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts te Parijs. Hij maakte studiereizen naar Italië, Noord-Afrika, Scandinavië en Spanje. Van 1925 tot 1966 was hij tekenleraar op het Praedinius Gymnasium in Groningen. Hij was lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Aan het werk in Parijs
Aan het werk in Parijs

Zijn werk is figuratief en zeer expressief. Bijbelse thema’s en Groninger landschappen waren favoriet, voor de oorlog in een sober kleurenpalet, daarna steeds bonter. Als grafisch vormgever maakte hij boekillustraties en reclameverpakkingen (o.a. het Tjoklat-blik). In 1970 ontving De Vries de cultuurprijs voor schilderkunst van de provincie Groningen. In het najaar van 1986 organiseerde het Drents Museum een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Jannes de Vries vestigde zich na reizen door onder andere Afrika in 1924 in Groningen. Hier sloot hij zich aan bij De Ploeg. Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien werd hij leraar tekenen aan het Stedelijk Gymnasium. Het werk van De Vries liet aanvankelijk een ingetogen expressionisme zien dat ook invloeden verraadt van de postimpressionist Paul Cézanne. Zijn Groninger landschappen worden gekenmerkt door een expressieve penseelvoering, vaak hooggelegen horizonten, handelsmerk van veel Ploeglandschappen, en dreigende luchten.